Boğazköy Paylaşım
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
AnasayfaPortalliGaleriAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 EDEBİYAT; TANIMI, KONUSU, İÇERİĞİ, YÖNTEMİ

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
leviathe
Misafir




EDEBİYAT; TANIMI, KONUSU, İÇERİĞİ, YÖNTEMİ Empty
MesajKonu: EDEBİYAT; TANIMI, KONUSU, İÇERİĞİ, YÖNTEMİ   EDEBİYAT; TANIMI, KONUSU, İÇERİĞİ, YÖNTEMİ Icon_minitimePerş. Eyl. 13, 2007 1:23 am

Edebiyatın tanımı: Edebiyat; olay, gözlem, duygu, düşünce ve hayalleri insanda güzellik duygusu uyandıracak şekilde sözlü ya da yazılı olarak anlatma sanatıdır.

Edebiyat dile dayanan bir sanattır. Edebiyatta kullanılan dil, günlük hayatta kullanılan dilden ayrı, işlenmiş ve daha güzel güzel bir dildir. Türk tarihine baktığımızda, destanlar döneminden günümüze kadar büyük liderlerin yanında edebiyatçıları da mutlaka görürüz. Oğuz Kaan (Mete Han)' ın yanında Uluğ Türk vardır. Uluğ Türk, sözü dinlenir bilge bir ozandır. Yani edebiyatçıdır. Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal ******, bu geleneksel duruma daha bir canlılık kazandırmıştır. Halide Edip Adıvar, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Falih Rıfkı Atay gbi onlarca şai, yazar ******' ün yanındadır.

Edebiyatın konusu: Dille anlatılabilen her türlü duygu, düşünce, hayal, olay, kısacası herşey edebiyatın konusu olabilir. Edebiyatın hangi türünü ele alırsak alalım, insanın insanla, insanın toplumla, insanın doğayla karşılıklı etkileşiminin ve ilişkilerinin anlatıldığını görürüz. Kısaca, edebiyatın konusu insandır.

Edebiyatın içeriği: Edebiyata konu olan şeyler, bir bakıma edebiyatın ham maddesidir. Sanatçı, eserinde, bu ham maddeyi kendi anlayışı ve tarzı doğrultusunda zenginleştirir. Ele aldığı konuyu işlerken şiir, öykü, roman, tiyatro, deneme, söyleşi, makale, anı, fıkra türlerinden birini kullanır. Sanatçı bu türler içinde, kendine özgü bir dil ve anlatımla konuları işler. İşte dilin yanı sıra edebi yapıta konu olabilecek her türlü olay, duygu, düşünce ve hayal edebiyatın içeriğini oluşturur.

Edebiyatın yöntemi: İnsan, yaşam, toplum ve doğa gibi konular sadece edebiyatın değil, bütün bilim dallarının da konuları arasındadır. Bilim dalları özelliklerine göre, konularını araştırma, gözlem ve deneylere dayanarak açıklar. Neden-sonuç ilişkisini araştırır, kesin ve değişmez sonuçlara varmak ister. Edebiyatın yöntemi ise farklıdır. Sanatçı ele aldığı konuyu bütün gerçekliği ile anlatabileceği gibi, "gerçeklik duygusu uyandırabilecek şekilde" istediği değişiklikleri de yapabilir. Yani "yaşamın gerçeği" ile "edebiyatın gerçeği" aynı değildir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
EDEBİYAT; TANIMI, KONUSU, İÇERİĞİ, YÖNTEMİ
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Boğazköy Paylaşım :: Eğitim :: Dersler :: Edebiyat-
Buraya geçin: